O istorie ce îti face poftă de mâncare


Ideea acestui articol mi-a venit, recunosc, de la o întrebare a Kyrei (mare amatoare de pizza Margherita), într-o seară în care sărbătoream ca fetele, primul 8 martie de „fete mari”. Bine, asta cu 8 martie era doar unul din zecile de motive pe care le găsim, inventăm sau chiar le căutăm pentru a mânca pizza. Natura ne-a înzestrat cu metabolism făcut parcă anume pentru pizza: putem mânca oricât și oricând și nu ne îngrășăm. Așadar nu e de mirare că pizza este la loc de cinste în meniul nostru. 


Ce sărbătorim cu pizza?

Avem seara „de fete” cu pizza Margherita, seara de „după stomatolog” (o dată pe lună) cu pizza Pepperoni, avem seara „cu tati” cu pizze de mai multe feluri, avem ziua „n-am timp – comanda pizza” cu pizza Quattro Formaggi, ziua de „mi-e chef de pizza”, ziua de „e meci și vin băieții la bere – nu luăm și o pizza?” sau momentele de după sărbătorile tradiționale când vrei pur și simplu să mănânci altceva decât ai în frigider și evident comanzi ceva: oare ce? O Pizza. 



Istoria pizzei continuă să se scrie

Pentru a reveni la istoria pizzei, întrebarea Kyrei a fost pe cât de simplă pe atât de complicată: „când și cine a inventat pizza?”. Trecând peste răspunsul clasic „italienii”, în timp ce așteptam să treacă cele 45 de minute (atât durează comanda la Dodo pizza – pizzeria de unde comandăm) am început să căutăm pe internet originile acestui fel atât de minunat de mâncare. 

Așa am aflat că feluri asemănătoare pizzei de astăzi, numite pâine plată, se pregăteau încă din neolitic ( adică din epoca pietrei), cam în toate regiunile populate ale globului. Cu toate acestea, napoletanii au fost primii care în 1600 i-au dat denumirea de pizza. Era un fel de mâncare, la fel ca și pastele, ce putea fi preparat cu ce aveai prin casă de mâncare (probabil de aici și numeroasele variante de azi). 

„Săpând” mai adânc în internet, am aflat că pizza Margherita și-a primit numele de la o pizza preparată în 1889 pentru regele Umberto I și regina Margherita, când au vizitat Napoli pentru prima dată după unificarea Italiei. Raffaele Esposito este cel care a preparat o pizza în culorile steagului Italiei cu doar trei ingrediente: roșii, mozzarela și busuioc. Reginei i-a plăcut atât de mult încât pizza a primit numele ei. 

Dar pizza a primit recunoașterea mondială odată cu emigrarea italienilor în America, unde în anii '30 a cunoscut consacrarea mondială. De atunci, pizza se reinventează permanent, fiind probabil cel mai adaptabil produs culinar la cerințele mereu în schimbare ale generațiilor. 

Ideea e că nu doar felul în sine se schimbă și se îmbunătățește permanent ci și modul în care se prepară, se comandă și livrează. Vă spuneam că noi suntem fani Dodo pizza, un model de business care combină o companie de IT (da, am scris corect) cu o pizzerie de prima mână. 


Ce este inovator la Dodo Pizza? 

Transparența. Nu a pizzei ci a modului de pregătire. 

Dacă ești curios sau suspicios poți intra oricând în bucătăria lor (evident respectând niște reguli) pentru a verifica ingredientele, termenele de valabilitate, igiena și standardele de funcționare. 

Dacă ești nehotărât sau nu îți e chiar foarte foame dar vrei să îți fie, poți intra pe site și poți urmări camerele web care transmit live cum se prepară pizza. Îți dai seama cât de poftă ți se face? Apeși sigur apoi pe livrare pizza București.

Iar dacă ești genul care apreciază punctualitatea sau care caută „nod în papură” ła orice livrare, cei de la Dodo pizza recunosc cinstit: „Nimeni nu e perfect. Dar trebuie să ne recunoaștem greșelile”. De aceea au implementat un program „Garanția livrării rapide” prin care promit clienților livrarea comenzilor în 45 de minute, în caz contrar oferind o pizza gratis. De exemplu, citeam într-un articol despre ei, că în luna ianuarie 2019, au livrat 12 540 de pizze din care 681 au avut întârzieri, așa că au livrat și 681 de pizze gratuite. 




Să aveți poftă!

Așadar, iată că la mai bine de 400 de ani de când pizza a fost atestată, oameni creativi continuă să ne surprindă. Și cred că ar mai fi multe de spus... dar mă opresc aici, pentru că cele 45 de minute de la comanda dată la Dodo pizza se apropie de final și vreau să fiu pregătită când voi auzi la telefon: "De la Dodo Pizza cu livrare pizza" specială de azi, adică  Pizza Dodo și Pizza Cheeseburger. Pentru că acum am un nou motiv de sărbătoare: „ziua în care predau un nou articol la Spring SuperBlog”. 

Dacă v-am făcut poftă, vă urez de pe acum „poftă bună la pizza Dodo”! 





Articol scris pentru Spring SuperBlog - proba Dodo Pizza


















Comentarii