Caut urgent...mica publicitate

....Cumpăr urgent....Închiriez....Schimb....Angajăm....Caut loc de muncă.....și câte și mai câte. De câte ori vedeți într-o zi astfel de anunțuri? De câte ori nu ați compus măcar în gând un astfel de anunț? Dar v-ați pus vreodată întrebarea:

Cum ar fi de n-ar fi....
mica publicitate în fiecare zi?

Serios, v-ați gândit vreodată cum ar fi viața voastră fără mica publicitate? Adică fără posibilitatea de a da sau a căuta anunțuri utile pentru diverse lucruri, servicii sau evenimente din viața voastră? Da, pentru TOATE..

Pentru că orice anunț pe care îl vedeți pe rețelele de socializare, de genul: „am găsit un pui de pisică, în zona Y, rasa x, drăgălaș, cuminte, foarte speriat. Cineva sigur îl caută” sau „vând buburuza mea roșie, marca Z, 100 de mii de kilometri doar la cineva care va avea grijă de ea”, sunt anunțuri de mică publicitate.

Gândiți-vă cum ar fi să nu mai existe aceste anunțuri micuțe, concise dar atât de importante pentru oricare din noi. Ai vrea să îți schimbi mobila în casă și să o vinzi pe cea veche. Nu ai anunțuri de mica publicitate. Ce faci? Ieși cu ea în stradă? Mergi la târg (dacă or mai exista)? Sau, intenționezi să cumperi un apartament mai mare, într-o zonă centrală. Cum afli cam care este prețul? Te apuci să suni la câteva agenții imobiliare să întrebi? Începi să faci un focus grup printre cunoscuți?

Sunt unele lucruri ce par mici, insignifiante dar care de fapt nu sunt ceea ce par a fi. Îți dai seama de importanța lor atunci când ai nevoie de ele și constați că nu le ai. Atunci realizezi cât de utile și cât de mult te pot ajuta.
De exemplu, acum câțiva ani, chiar și liceele dădeau anunțuri la mica publicitate. Potrivit ziarului AdevărulAnunțurile din ziare au ajuns în această toamnă ultima soluție a liceelor sătmărene în campania de atragere a elevilor pentru clasele a IX-a”.

Dacă nu ar fi fost atât de folositoare, anunțurile de mică publicitate nu ar fi apărut atât de demult. Știați că primele anunțuri de mică publicitate au fost descoperite în China sub forma de poezii și cântece cântate și recitate de vânzătorii de diverse produse alimentare? Și de atunci ele nu au încetat să apară, să se diversifice și să evolueze de la anunțuri scrise pe foi de papirus afișate în piețele publice la vechii egipteni, până în zilele noastre când le găsim (încă) atât sub formă tipărită cât și (din ce în ce mai mult) în mediul online.

Imaginați-vă cât de greu ne-ar fi să cumpărăm, de exemplu, o mașină dintr-o altă țară sau să ne găsim un job într-un alt oraș. Ar trebui să știm pe cineva, care eventual ar știi pe cineva care ar afla miraculos despre altcineva care ar avea exact ce ne-ar trebui....complicat, foarte complicat. Poate de aceea, micii publicități i s-au dedicat maxime, poezii, cugetări, filme și sloganuri ce au devenit celebre.

Vă mai aduceți aminte de filmul „Viața la mica publicitate”? În România, mica publicitate a jucat un rol important încă de la apariția ei. Dovadă stau expoziția și prezentarea realizate de Biblioteca Națională. Și nu doar acestea. Unul dintre primele ziare apărute după revoluție, mai exact în luna iunie 1990, Anunțul Telefonic, prin apariția sa neîntreruptă ( anul acesta aniversează 29 de ani de ediții tipărite, 18 ani de apariții online - www.anuntul.ro și 8 ani de la lansarea aplicației pentru mobile) a devenit și una dintre puținele afaceri ce au rezistat în toți acești ani.

Anunțul Telefonic, ziarul cu peste 5.000.000 de autori, este pe lângă o afacere de succes, o oglindă a evoluției societății românești în ultimii 29 de ani și cu siguranță este considerat de mulți români ca un membru al familiei. Pun pariu cu voi, că măcar o dată ați apelat la anunțurile din Anunțul Telefonic sau aveți printre apropiați pe cineva care a reușit prin intermediul anunțurilor de la mica publicitate să rezolve o problemă ce ar fi devenit altfel o mare pacoste pentru întreg anturajul.

Eu am apelat la ajutorul celor de la Anunțul Telefonic. Era în perioada aceea „minunată” când o mașină costa cât o casă și când internetul era încă o utopie. Cu ajutorul lor mi-am găsit prima locuință. Pentru acest lucru dar și pentru faptul că salvează timp prețios pentru mii de oameni îmi sunt tare dragi.

Așa că eu una vreau ca anunțurile de mică publicitate să continue să facă parte din viața mea. Atât în varianta tipărită cât și online. Voi ce părere aveți?





Articol scris pentru Spring SuperBlog proba Anunțul Telefonic

Comentarii