Locuri care îți mai dau speranțe!

 Sunt locuri în România despre care nu îmi e rușine să vorbesc. Sunt locuri în România atât de frumoase, încât nu pierd nicio ocazie să vorbesc despre ele. Sunt lucruri și obiceiuri în România care îmi plac și care mă fac pentru câteva clipe să nu le mai văd pe restul, restul lucrurilor, obiceiurilor și locurilor care prin numărul, importanța și întinderea lor în societate mă fac să nu vreau să vorbesc prea mult despre România.




Mă uit cu plăcere și de ce să nu recunosc, chiar cu mândrie, la acele filmulețe (felicitări celor care le realizează) care circulă pe rețelele de socializare despre locuri fascinante din țara noastră și de fiecare dată revin cu picioarele pe pământ atunci când îmi aduc aminte că cine ar trebui să se ocupe de conservarea și promovarea lor are alte priorități doar de ei înțelese.


Suntem în anul centenarului, aproape de jumătatea lui. Nimic sau aproape nimic nu ne atrage atenția asupra acestui eveniment. O siglă și știri despre tineri care nu știu nimic, nu au fost învățați și nici nu li s-a trezit interesul despre centenar.Și totul ar fi putut fi atât de simplu. Străzile ar fi trebuit să fie pline de steaguri și sigle, s-ar fi putut găsi 100 de idei de promovare, 100 de locuri frumoase sau merituoase, 100 de personalități, 100 de monumente, 100 de tineri speciali, 100 de ore de istorie. Și lista ar putea continua cu mult. Ore și activități speciale în școli, concerte, concursuri pe diverse teme. Dar toate acestea ar fi necesitat nu bani neapărat, ci implicare și dorință de a face ceva bun.

Și atunci mă cuprinde deznădejdea că se mai poate face ceva. Că vreodată se vor găsi acei oameni luminați și integri ce își doresc să pună mai presus de binele lor personal, pe ceilalți. Nu pretind să fie cineva perfect, care să nu facă greșeli. Așa ceva nu există! Dar cineva care să fie deschis la minte, cu drag de a face lucruri bune, educat (și aici vorbesc de cultură generală solidă) și care să iubească România.

Iar când mă apuca această disperare, mă uit și îmi aduc aminte că totuși există și excepții sau mai bine le numesc speranțe. Mi-am făcut o listă, de locuri în care oamenii au dovedit că încă mai există o fărâmă de bine. Că dacă vrei cu adevărat să faci ceva bun, nu contează partidul din care faci parte, nu contează că nu există fonduri de la bugetul de stat. Vi le prezint succint în continuare, poate veți avea și voi nevoie de o încurajare câteodată.



Ciugud - Județul Alba - Comuna care a atras cele mai multe fonduri europene în 2017. Primarul comunei se numește Gheorghe Damian, a fost membru PSD până nu demult, acum fiind exclus din partid. Este comuna cu toate drumurile asfaltate, inclusiv câteva drumuri agricole. Toate modernizările au fost făcute cu fonduri europene. Deci se poate!


Ciugud - Județul Alba

Comuna Dângeni - Județul Botoșani - Comuna care a reușit să ajungă de la 500 de asistați sociali, acum câțiva ani, la 7 asistați sociali. Primarul din Dângeni se numește Cătălin Rotundu și este membru PNL. La un moment dat i se ceruse și acestuia demisia din partid.





Satul Petriș - Județul Arad - satul care a avut curajul și și-a ales ca Primar, o tânără de 32 de ani, independentă politic, care nici măcar nu este "de loc" din Petriș. Campania "Foaie verde de măcriș, vreau o casă la Petriș" este doar un exemplu din activitatea Irinei Onescu - Primar Petriș.


Pădureni - Județul Vaslui - Primarul Temistocle Diaconu, aflat în această funcție de 27 de ani, a reușit să transforme un colț de țară sărac într-o comună frumoasă cu teatru de vară, piscină și zone de agrement. Temistocle Diaconu este de profesie învățător.

Comuna Pădureni - Județul Vaslui


Comuna Peștera - Județul Constanța - Primarul Valentin Vrabie a întinerit satul oferindu-le tinerilor ce doreau să se mute în comună, teren gratuit pentru construcția casei și mobilarea unei camere atunci când construcția era gata. 


Valentin Vrabie, primar Pestera demisionat din PSD, spunea în 2015, într-un interviu acordat Stirilor ProTV: “Beneficiaza gratuit de racordarea la reteaua de apa, energie electrica si la finalizarea lucrarilor de mobilarea unui dormitory. Specific ca suprafetele pe care se va construi sunt de minim 1000 de m2 vrem sa pastram aceasta atmosfera rurala si nu sa inghesuim casa langa casa”.
Într-un articol apărut în Evenimentul Zilei în 2015 găsim următoarele precizări : Un loc cum doar pe afară mai vezi. Şcoli moderne, apă curentă, drumuri, locuri de relaxare şi recreere, şi, mai ales, LOCURI de MUNCĂ. Copiii şi educaţia acestora reprezintă o prioritate. De aceea, Primăria le plăteşte rechizitele, le oferă tablete şi le asigură transportul până la liceu. În mod paradoxal, localitatea despre care e vorba are CEL MAI MIC BUGET din judeţul Constanţa.Tot ce s-a construit în acest sat s-a făcut din fondurile primăriei.  Acum primar al localitătii este domnul Petre Marius Liviu.
  
Comuna Peștera - Județul Constanța


Comuna Dudeștii Noi - Județul Timiș. Primarul Alin Nica din partea PNL este cel mai tânăr primar din România. În reportaje este numit "Primarul care a reușit să-și scoată urbea din Evul Mediu". După ce a terminat Facultatea de Calculatoare cu 9.77, Alin Nica a ales să rămână şi să schimbe viaţa oamenilor din comuna în care locuia.





Într-un reportaj TVR se spune: "A făcut proiecte şi a atras fonduri nerambursabile de peste 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană, sume cu care a modernizat şi asfaltat toate drumurile din comună. Pe lângă asta, comuna are canalizare şi apă potabilă. Şi tot în Dudeştii Noi, fostele grajduri ale IAS-ului au fost modernizate şi transformate într-o zonă de producţie şi servicii în care activează peste 100 de firme şi lucrează peste 1.500 de persoane. Astfel, în prezent, şomajul în comună este aproape de zero, iar cel mai mare angajator, o fabrică de mobilă este nevoită să aducă muncitori şi din alte localităţi".


Și probabil că mai sunt astfel de exemple. Dar din păcate sunt puține si nu suficient mediatizate. De ce? Probabil din nepăsarea celor care ar trebui să se ocupe de promovarea lor indiferent de culoarea politică.


Comentarii