În vacanța de vară, părinții au teme!


De abia s-au terminat înscrierile pentru clasele pregătitoare și părinții au început (sau continuă) să se agite și să-și "impulsioneze" copiii aflați în ultimul an de grădiniță. 

Chiar azi dimineață în timp ce îmi duceam copilul la școală, am auzit următoarea discuție între o mămică și fetița ei aflată probabil în grupa mare:

- Dragă dacă acum nu vrei să înveți rolul pentru serbare, ce o să faci din toamnă la școală? Acolo nu e ca la grădi. Acolo nu o să mai meargă cu nu-mi place, nu am chef și vreau să mă joc. Ai văzut-o pe Ioana (parcă Ioana era numele unei alte fetițe, probabil colegă): într-o zi a învățat rolul și a făcut și exercițiile de scriere.

În timpul acesta, fetița nu mai mare de 1 metru, cu două codițe drăgălașe ce păreau că se pleoștesc din ce în ce mai mult sub tirada de cuvinte a mamei, mergea cu capul în pământ copleșită de greutatea responsabilității ce atârnă pe umerii ei.

Copila mea, clasa a patra deja, a ascultat cu atenție predica și mi-a șoptit:
- Mami, de ce o sperie așa? Fetița sigur o să plângă în prima zi de școală. Nu e chiar așa la clasa pregătitoare. Și poate că nu îi place rolul pe care l-a primit. De ce nu merge la doamna educatoare să-i spună ce simte?
Nu am apucat să răspund pentru că mămica a continuat discuția:

- Să știi că la școală o să ai teme, se termină cu joaca. Și o să te faci de râs dacă nu ești cea mai bună. Ai înțeles? Vine vacanța și o să faci teme, să te pregătești pentru școală! Tu nu ai nimic de zis?

Moment în care fetița cu codițe s-a uitat la mama ei și și-a ridicat ochișorii abătuți. Mă așteptam la o replică din aceea adâncă, sperând ca discuția să ia sfârșit. Dar răspunsul fetiței a depășit orice așteptare prin simplitatea și candoarea lui:

- Mami, uite norul acela are formă de floare! 

Și într-adevăr discuția s-a oprit.

Această întâmplare mi-a adus aminte de o discuție pe care am avut-o nu de mult cu doamna învățătoare Loredana Subțirică, care are anul acesta o clasă pregătitoare (a doua generație de clase pregătitoare). O discuție despre generațiile actuale de copii și părinți

Am întrebat-o dacă există diferențe între generațiile trecute și cele care "au prins" clasa pregătitoare.

" Da! Există diferențe între generația actuală și cele de acum câteva serii. Aceste diferențe sunt atât în sensul bun, cât și în sensul opus. Diferențele bune sunt în sensul că acum, elevii au un bagaj de cunoștințe mai mare, au acces la informație mult mai ușor. În sensul opus, as enumera câteva: nu au "chef" să facă sau să afle anumite lucruri, absența unor deprinderi elementare".

Dar de ce credeți că nu au "chef" și de multe ori sunt agresivi?

"De ce sunt copiii agresivi și plictisiți? Din lipsa de atenție a părinților, a celor apropiați sufletului lor. Copiii "cerșesc" timp, vor să iasă cu ceva în evidență și nu mai contează prin ce mijloace și cum anume."



Cât de importantă este "presiunea: Părinților asupra învățătorilor? Există așa ceva sau este doar un mit?

La această întrebare... cu părere de rău, răspunsul este da! Există presiune dar nu din partea TUTUROR părinților ceea ce este minunat. Această presiune...depinde din ce perspectivă o privim: "al câtelea e din clasă (se solicită ierarhizare!!!), "să-l trimitem la TOATE concursurile", "de ce atâtea teme sau de ce prea puține teme", "de ce nu depășiți programa" "de ce depășiți programa", etc. ȘÎ noi trebuie să avem grijă ca toate aceste presiuni să nu afecteze copilul. Eu consider că cel mai greu de educat este părintele, nu copilul! Cred că orice cadru didactic își dorește să aibă copii sănătoși și părinți normali! În rest ne descurcăm..


Ce "teme" ar trebui să facă părinții înainte de clasa pregătitoare? Ce ar trebui să știe un copil care vine la clasa pregătitoare?

Părinții ar trebui să-i învețe să își poată îmbrăca și dezbrăca o haină, să se închidă la șireturi (unii părinți rezolvă această situație dându-le încălțăminte cu clapete sau capse), să îi lase să mânuiască singuri o foarfecă (să poată tăia după contur), să știe să țină creionul în mână, să se descurce singuri la toaletă. Nu e o problemă dacă nu știu să citească, însă despărțirea în silabe a unor cuvinte simple, răspunsuri date în enunțuri, scrierea și citirea numerelor în concertul 1-10 se consideră a fi știute din grădiniță.

Așadar, dragi părinți de copii ce se pregătesc să intre în clasa pregătitoare, voi sunteți cei care aveți teme! Și ar fi bine să le faceți conștiincios dacă vreți să vă bucurați de copii de succes!

Articole pe aceeași temă: Tineri frumoși ai zilelor noastre!,

Comentarii