Cum e să fii decorator de baloane profesionist

Nicu Balonaș, pe numele adevărat Nicolae Savu, este unul din puținii meseriași ai baloanelor de la noi. Într-o discuție amicală, a fost de acord să ne dezvăluie puțin din magia meseriei și  a artei de a face minuni din baloane. Dacă vreți să vedeți ce poate face acest om din baloane, îl puteți găsi pe facebook. 

Ce ai studiat și ce ai ajuns?

.......reviste de specialitate, DVD-uri, canale de pe youtube, seminarii-cursuri în țară și în străină
tate și am ajuns CBA-Certified Balloon Artist, În Română - artist baloane.

Ce înseamnă de fapt meseria ta?

Știu că pare un clișeu, dar acesta este adevărul: multă, multă muncă, perseverență, multă practică, precizie și de ce nu satisfacție.



De unde ai plecat?

De jos, de la a umfla cu pompa manuală (articole gonflabile) corect balon cu balon, de la ghirlande simple și banale și am ajuns la adevărate și complicate creații.


Cât durează să ajungi artist de baloane?

Depinde cât timp și pasiune dedici acestei meserii. În cazul meu, aproximativ 24 de ani i-am petrecut alături de baloane......cu cât lucrezi mai mult și stai între baloane îți vin idei, tehnici, modele pe care le pui în practică, iar apoi se vad recompensele materiale și apare și satisfacție.

Se câștigă bine în meseria ta? De la ce nivel?

Da, se câștigă cât să trăiești bine, să faci anumite investiții în materiale, echipamente.....dar repet trebuie să-ți faci treaba cum trebuie.

Ce i-ai spune copilului tău dacă ar vrea să își aleagă aceeași meserie?

DA, s-o facă, dar nu ca pe un business oarecare, să pună suflet și plăcere.

Ponturi în meseria ta. Cum să reușești sau cum ai reușit tu?

Sunt foarte multe: să cunoști foarte bine această meserie, să te bazezi că poți duce un proiect - decor la bun sfârșit și bine, să îți mulțumești clienții pentru că astfel îți vin și alte comenzi, să nu faci rabat de la calitatea baloanelor (foarte importantă CALITATEA), să investești în echipamente pentru că ele îți vor ușura munca și precizia, foarte important să investești în educația și școlarizarea ta, să îi oferi clientului siguranța profesionalismului tău, să nu-i promiți lucruri pe care nu le poți face.

Ceva bun și ceva rău în meseria ta.

Vezi multe locuri și cunoști mulți oameni (vedete, artiști, locuri unde în mod normal nu ai ce căuta - in platouri de filmare, studiouri TV)

Un lucru nu tocmai plăcut: atunci când pregătești un proiect o perioadă de timp și după aceea se anulează.

Comentarii