Aveți nevoie de o zi specială? Vizitați Grasse - orașul cu mii de arome



La 20 de kilometri de Cannes și 40 de kilometri de Nice, pe o colină specifică sudului Franței, se înalță micul orășel Grasse, care este exemplificarea perfectă a zicalei "esențele tari se țin în sticluțe mici". Grasse, orășelul cu aproape 52.000 de locuitori, este cunoscut în întreaga lume și este vizitat anual de milioane de turiști. Este capitala mondială a parfumurilor, locul unde toate marile case de parfumuri își dau întâlnire pentru a crea acele arome unice, pe care le răspândesc apoi în toată lumea.

În Grasse există o multitudine de fabrici de parfumuri, cele mai cunoscute fiind Fragonard, Galimard și Molinard  dar veți putea experimenta în cochetul oraș franțuzesc nu doar parfumuri ci și mâncăruri tradiționale provensale și veți putea explora străduțe înguste pline de mici boutique-uri chique.


O vizită de o zi la Grasse trebuie să cuprindă obligatoriu o vizită la unul din muzeele deschise în cadrul fabricilor de parfumuri. Și știți ce este cel mai interesant lucru? Vă puteți crea propriul parfum, cu ajutorul angajaților din oricare fabrică de parfumuri, acele celebre "nasuri", care în funcție de PH-ul pielii voastre, vă vor propune note înalte sau mai joase de arome și combinația perfectă personalizată. Cine poate refuza așa ceva? Eu una nu am putut.


Iar dacă sunteți pasionați de parfumuri și aveți un miros fin, puteți să achiziționați la prețuri mult mai mici, aromele unor celebre case de parfumuri, împachetate sub denumirile respectivei fabrici. Totul e să le nimeriți.


După mai mult de o oră în mijlocul parfumurilor (nu veți știi când trece timpul va asigur) veți simți nevoia de aer proaspăt, de, o cafea și o brioche sau pain au chocolat, poate de o înghețată sau chiar ceva mai consistent. Nu vă grăbiți să vă așezați la prima terasă întâlnită. Străduțele pline de farmec ascund adevărate comori culinare, unde aerul de Provence se simte mai tare decât cel mai bun parfum.


Este un loc special, încărcat de istorie, esențe, arome și cultură locală. E păcat dacă ajungeți în zona Mediteranei franceze să ratați un astfel de loc. Poate fi o pauză binevenită de la strălucirea și zgomotul Rivierei Franceze.


Iar dacă ești pasionat de parfumuri și nu ai ajuns încă la Grasse, notează-ți în agenda de vacanță luna august. În fiecare an, din 1946 încoace, în luna august are loc Fete du Jasmin, în onoarea florii care stă la baza majorității parfumurilor.


Comentarii