Hasca - obicei aroman pentru copii

Pentru copii, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri aromane este "hasca"care se face in ziua de Lăsata Secului. În această zi, se fac vizite la batranii familiei (la bunici de obicei) și se ofera portocale, mere, smochine, halva, dulciuri. Odata cu oferirea acestor daruri se cere iertare de la bunici (simbolic, nu pentru ca i-ai suparat cu ceva), spunând:”Iertate să fie toate!”. Traditia aromana spune ca nu trebuie sa incepi Postul supărat și certat. Paștele se așteaptă cu sufletul liniștit si cu inima curata.
Dupa aceasta "introducere", începe marea bucurie a copiilor, un joc numit “hasca”. Bunicul sau cel mai în vârstă membru al familiei ia un bat, leagă de el un fir lung de care atârnă o bucată de halvita, sau nuga. Așezați unul lângă altul, copiii așteaptă să le vină rândul să încerce să prindă halvita, pe care bunicul o agita in jurul gurilor lor. Nimeni nu are voie sa se ajute cu mâna si de aceea, până la sfârșit, copiii se "lipicesc"de la halvita sau nuga
Până la urmă, bunicul îi lasă pe copii să prindă “hasca” și ei sunt fericiti că au putut duce la bun sfârșit un asemenea lucru.
Daca stiti si voi alte obiceiuri de Lasata Secului pentru copii, abia astept sa mi le spuneti. 

Seara frumoasa!

Comentarii