Vrem o tara ca afara. Dar cum e afara?

Despre fenomenul de bullying, droguri si importanta educatiei in familie, ne explica Dr. Medic Oana Walther Ghilezan, Medic Specialist in Medicina Psihosomatica si Psihoterapie, Trainer Programare Neuro-Lingvistica, Hipnoza si EMDR (Desensibilizarea şi Reprocesarea prin Mişcări Oculare), docenta .la Asociatia Medicilor Kneipp, mama a doi baieti inca adolescenti care traieste in Germania de peste 20 de ani. Oana Walther Ghilezan a acceptat sa raspunda unor intrebari despre problemele adolescentilor din ziua de azi, cum se vad ele prin ochii specialistului si a parintelui. Exista in Germania aceleasi probleme ca in Romania, in ceea ce priveste tinerii? Descoperiti in randurile ce urmeaza

Cum se vede prin ochii psihoterapeutului generatia de azi a adolescentilor?
Generatia de azi de tineri din Romania este o generatie deosebita. atat positiv cat si negativ. Pe de o parte are loc o maturizare mai rapida datorita accesului nelimitat la informatii, dar si o stagnare intr-o lume infantila unde realitatea este complet negata si sentimentul puterii absolute devine patologic. Generatia de azi de adolescenti are ca parinti (marea majoritate), o generatie de oameni frustrati, care a ajuns ceva mai tarziu sa aiba posibilitatea de a-si trai visurile, care nu mai doreste sa se sacrifice pentru altii si care totodata, mai mult sau mai putin constient, doreste ca acesti copii sa traiasca si sa realizeze ceea ce au ratat ei. De aceea, adolescentii de azi sunt, dupa parerea mea, foarte singuri si in functie de temperament (primit de la natura), incearca sa compenseze aceasta lipsa de modele primare sanatoase, ori scufundandu-se in lumea tehnologiei si dezvoltand ulterior tulburari agresive de personalitate, stari depresive sau psihotice (modelul negativ) ori, devenind maturi foarte devreme, preluand responsabilitati pentru ei insisi sau/si frati/surori/parinti sau devenind extrem de buni intr-un domeniu (modelul pozitiv). Si intr-un caz si in celalalt are loc, din punct de vedere psihologic, o suprasolicitare care va influenta dezvoltarea normala psihica, cu urmari tardive.

Cat de prezent este fenomenul de "bullying"in Germania?
Fenomenul de bullying (mobbing in Germania) este foarte prezent in scoli, indiferent de structura sociala (sat sau oras). De aceea exista de mai multa vreme diverse actiuni oficiale in scoli cu scopul de a diminua aceasta "miscare". De exemplu, un specialist pe aceasta problema viziteaza o scoala si confrunta "victimele" cu "faptasii" in plen, "victimele" avand ocazia sa-si exprime sentimentele (sub protectia grupului si a specialistului) in asa fel, ca la finalul acestui experiment cele doua fractiuni sa se impace. Sau de exemplu, un grup de elevi este scolit in mod special pentru problemele mobbingului in net; in scoli exista persoane de contact care la randul lor informeaza elevii ce se poate face in caz de mobbing. Nu intotdeaua aceste metode dau rezultate, dar in orice caz se incearca combaterea activa, deoarece experientele trecute au arätat cate victime nevinovate au suferit si sufera de pe urma acestui mobbing.

Lucrezi cu oameni care se drogheaza de la varste din ce in ce mai mici. De ce crezi ca recurg la droguri? 
In limba germana dependenta se numeste "Sucht". Acest cuvant deriva din cuvantul "Suche", adica in romaneste "cautare". Si de aici avem si raspunsul la intrebarea pusa: este vorba de o cautare.... Se cauta ceva care sa aplaneze sau sa amorteasca o durere sufleteasca, un gol sau pur si simplu un discomfort sufletesc.....si vorba proverbului: "cine cauta gaseste", se gasesc droguri, jocuri pe computer, alcool, tablete, prostitutie si asa mai departe. Nu doresc sa ma intelegeti gresit, dar asa cum societatea a evoluat si evolueaza nu este de mirare ca acest fenomen ia amploare. Rolul femeii s-a modificat enorm datorita miscarii feministe din ultimele decenii. Cu parti bune, dar si cu parti mai putin bune. Si pana cand femeile vor fi intr-adevar egale cu barbatii (vreodata posibil??), va mai trece multa vreme. Intre timp "victimele" sunt copii, care beneficiaza din ce in ce mai putin de un sistem familiar protector in care se pot dezvolta sanatosi....si din nou trebuie sa apelez la un proverb: "cei sapte ani de acasa"....nu mai este un secret ca dezvoltarea creierului nu este completa in momentul nasterii, si ca in mod normal, creierul este anatomic si functional "gata" de abia dupa 18 luni de la conceptie, situatie cu care nici o femeie din lume nu poate sa tina pasul. De aceea natura a hotarat ca nasterea sa aiba loc dupa 9 luni de la conceptie (cand in principiu corpul este complet functional), maturizarea creierului urmand sa aiba loc in continuare ulterior dupa nastere. Iar o dezvoltare definitiva are loc de abia la varsta de 21 de ani (amanunt pe care asiguratorii auto din Germania il stiu foarte bine si de aceea sa asiguri un incepator auto pana in 21 de ani este extrem de scump). Intelegeti acum de ce "cei 7 ani de acasa" sunt atat de importanti, un rol deosebit revenind parintilor (atat mamelor cat si tatilor) ca si altor "Caregiver" din sistemul familial (bunici). Cand aceasta ingrijire primara nu are loc in modul in care este necesar pentru copil (fiecare cpoil este altfel - ceea ce a fost "ok" pentru Danut nu este neaparat "ok" pentru Raducu), dezvoltarea emotionala si sociala nu are loc la un nivel optim iar cu timpul se poate dezvolta o dependenta. Initial consumul incepe dintr-o dorinta de a apartine unui grup pe fondul unui sentiment insuficient a propriei valori ("asa cum esti, este absolut ok") si care se poate dezvolta numai intr-o atmosfera de iubire si respect neconditionat in familia primara.
Daca ai avea putere de decizie, ce ai face pentru a limita accesul tinerilor la droguri?
As face obligatorii cursurile de pregatire prenatala pentru viitorii parinti, nu numai pentru nastere, ci mai ales pentru ce inseamna sa fii parinte, asadar o educatie psihologica. As usura noilor parinti posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copii in primii ani de viata. As aloca mai multe fonduri pentru educatie si as sustine mult mai intensiv pregatirea educatorilor si profesorilor. As schimba in totalitate sistemul scolar si sistemul de valori.
Crezi ca generatia actuala de tineri este mai "rea" decat generatiile noastre la varsta lor?
In nici un caz!!! Faceti o incercare: cand arat cu un deget spre cineva, trei alte degete arata spre mine! Asadar......
Sunt intrebati tinerii "ce parere au" in Germania? (pe subiecte legate de ei - educatie, orar scolar, etc).
Hmmm....intrebare dificila....nu-mi aduc aminte ca pe copii mei sa ii fii intrebat cineva.....in sistemul scolar de stat...nu stiu cum este la scolile Montessori sau in alte sisteme private....poate sa fie altfel....desi, eu personal, am o problema cu aceasta "cealalta extrema"....sunt o adepta a sistemului cu reguli bine definite, unde in cadrul acestor reguli copii pot sa se miste liber si sa experimenteze propriile granite si dorinte.
Stiu ca multe lucruri care se intampla la scoala sunt inutile, rigide si nu gasesc rezonanta la elevi dar pe de alta parte, multe lucruri sunt inovative, profesori care au har, materii care le fac placere...
Cred ca in Germnia comparativ cu Romania, exista mai multa libertate a cuvantului si mai multe posibiltati de exprimare, care sunt luate ceva mai mult in considerare...

Cat de implicati sunt parintii in viata copiilor lor in Germania?
Si aceasta este o interbare dificila, greu de raspuns la modul general....aici exista o diferenta intre sat si oras....la sat mamele stau de obicei acasa si au mai multi copii (la o diferenta de circa 2 ani)....sistemul de educatie este foarte elastic. Desi mama se implica destul de mult, copilul are voie sa faca cam ce vrea, asa ca nu este de mirare ca la pubertate copii se comporta fata de parinti (dupa parerea mea) foarte putin respectuos si scapa de sub control.... In general sistemul scolar de aici este privit de majoritatea parintilor ca foarte dificil. Pentru mine (care am facut scoala pe vremea sistemului comunist) a fost un punct permanent de mirare: la sedintele cu parintii toti se plangeau ce multe lectii au de facut copii, eu eram de fiecare data cea care se intreba cand vor primii copii lectii de facut acasa? Mai mult de o jumatate de ora nu am vazut copii mei (de altfel buni la scoala) alocand pentru lectii. Lecturi suplimentare- alarma falsa. Din acest punct de vedere, copii au posibiltatea sa fie copii si sa isi umple timpul liber cu activitati extra. Aici sunt intr-adevar intrebati si se tine cont de parerea lor. Presiune pentru note bune nu exista. Intr-un fel se merge in general pe linia de minima rezistenta, situatie care se schimba insa in ciclul superior de scoala.
Este greu sa tragi o concluzie generala: ca peste tot exista toate reprezentarile si modelele posibile. Dar in general exista intr-adevar posibilitatea ca tinerii sa isi dezvolte calitatile intr-un sistem cu mai putin stres, intelegere si respect reciproc. Iar oamenii nu sunt judecati numai dupa ce au studiat. De multe ori un meserias o duce mult mai bine decat o persoana cu studii superioare. Si surprinzator, cultura generala si bunul simt nu este un privilegiu a celor care au studiat.

Comentarii