Importanta relatiei profesor elev

Cati dintre noi, adultii de azi, nu avem amintiri legate de anumiti profesori pe care i-am avut pe parcursul anilor de scoala? Amintiri frumoase sau din contra, unele care ne dau si acum fiori. Toate acestea ne-au marcat existenta la un moment dat si ne-au dat sau frant aripi si visuri.
De aceea, eu cred ca meseria de profesor trebuie sa fie mai mult decat in cazul altor meserii, o vocatie, o combinatie magica intre educatie, psihologie si dorinta de a lucra cu cei tineri.
Asadar, cat de importanta este relatia profesor-elev?
Profesorii sunt persoane importante in viata tinerilor deoarece le ofera pe langa educatie si disciplina, motivatie, fiind deseori modele pentru acestia.
O data cu implinirea varstei de 3 ani (da, e corect, pentru ca si educatorii de gradinita fac parte din sistemul de invatamant si au chiar un rol important in formarea copilor, fiind primul contact al unui copil cu autoritate non-familiala), copiii petrec o parte importanta din zi alaturi de profesori si preiau de la acestia nu doar informatii si abilitati, ci si moduri de interactiune, valori, perspective asupra lumii. Desi parintii vor ramane modelele de baza ale unui copil, modelul si influenta profesrilor din scoala au un rol important in viata elevului.
Aceasta influenta a cadrelor didactice asupra elevilor se manifesta cel mai vizibil prin emotiile, uneori puternice, pe care copiii le au fata de anumiti profesori: admiratie si respect pentru unii, chiar afectiune (mai ales fata de invatatoare) pentru altii sau din contra ura si/sau frica.
Cum il influenteaza profesorul pe elev?
Profesorii pot influenta stima si imaginea de sine a elevului. Ei pot incuraja abilitatile si gandirea copilului, creaindu-i astfel incredere in el insusi si o imagine de sine pozitiva sau pot critica des copilul, formandu-i o imagine de sine negativa si afectandu-i serios increderea in fortele proprii. In special copilul sensibil sau care porneste cu o lipsa de incredere in fortele proprii este influentat major de opiniile si atitudinea profesorilor fata de el.
Din pacate, este inca obisnuita practica de etichetare a elevilor si adaptarea comportamentului profesorului in functie de eticheta atribuita (elevi buni, silitori, cuminti sau elevi indisciplinati, mediocri, slab pregatiti)
Iar modul in care se comporta si vorbeste un profesor, influenteaza elevul atat in sens pozitiv dar mai ales in sens negativ. O atitudine critica neexplicata suficient si cu argumente solide, pe care elevul sa le inteleaga si chiar sa le accepte cauzeaza reale probleme, atat in activitatea scolara (el nu se crede suficient de bun, pentru ca profesorul spune ca nu e bun si atunci ceilalti nu il cred suficient de bun), cat si in viitor. Un individ cu o stima de sine scazuta nu va avea o viata satisfacatoare.
Modul de predare, explicare si evaluare influenteaza direct si foarte puternic rezultatele scolare ale elevilor. In urma unor studii s-a descoperit ca modul de interactiune profesor-elev are repercursiuni importante asupra notelor.
Profesorii pot naste interesul pentru invatare sau dimpotriva, pot face educatia sa para o obligatie dificila si plictisitoare. Toul depinde de felul in care acesta alege sa comunice si sa interactioneze cu elevii sai si de cum le prezinta informatia. Prin explicatii date pe intelesul copilului, prin prezentarea informatia intr-un stil mai putin rigid si printr-o evaluare ce nu se bazeaza doar pe memorare, profesorii pot face elevii mai interesati de notiunile predate
Profesorii pot fi uneori un sprijin pentru elevi, acestia alegand sa mearga mai degraba la un profesor cu care au o relatie buna decat la parinti (mai ales pe perioada adolescentei). Cel mai mult, elevii apeleaza la sfaturile si ajutorul profesorului cand au probleme cu alti elevi in scoala (profesorii cunosc deseori multe despre relatiile intre elevi), dar exista cazuri cand copiii cauta sprijin si pentru unele probleme de acasa.

Comentarii