Cum e sa fii organizator de evenimente profesionist



Ce ai studiat si ce ai ajuns?

Am studiat la Facultatea de Comunicare, Relatii Publice si Publicitate. Mi-am dorit dintotdeauna sa lucrez in domeniul comunicarii / advertinsigului. Cum am "prins gustul"? Pe la 17 ani am decis ca e timpul sa fac voluntariat asa ca m-am alaturat unei agentii de PR din Romania unde am inteles oarecum despre ce ar fi vorba. Pentru ca imi placea atat de tare, cred ca s-a simtit, iar una dintre colegele din agentie, care dupa cateva luni si-a infiintat propria agentie de organizare evenimente m-a recrutat rapid.

Ce inseamna de fapt meseria ta?

Ana Maria Gheorghe - Interactions
Tot ceea ce fac implica atentie la detalii, gandire ampla (nu doar fix pe subiect, ci si eventuale probleme/oportunitati care pot sa se "nasca" dintr-un subiect anume), creativitate, implicare la un grad maxim. Ce fac? Primesc "dorintele" clientilor care vor sa organizeze un eveniment memorabil, client care isi doreste ca actiunea pe care o gandeste sa se compare cu un fel de Premiile Oscar sau Music Awards. De la primirea dorintelor urmeaza un circuit de actiuni: planificare, bugetare, creare materiale vizuale de comunicare ale evenimentului, rezervarea spatiului unde se va desfasura actiunea, subcontractarea furnizorilor implicati (print, catering, paza, ambulanta, echipamente tehnice, producatori décor, trupe/formatii/artisti muzicali si lista poate continua pe multe pagini).


De unde ai plecat?

Am incercat sa fiu si agent de asigurari de viata in primele luni de job ca angajat in agentia de organizari evenimente, fiindca aveam nevoie de un venit suplimentar. Insa am renuntat rapid, nu mi se potrivea.

Cat a durat sa ajungi ce esti acum?

14 ani si tot imi pare ca am inceput acum 3-4 ani. Mereu apar noutati, schimbari, iar adaptarea la noile tranduri te fac sa te simti constant la inceputuri


Se castiga bine in meseria ta? De la ce nivel?

Da, pot spune ca cei care au ajuns la un nivel superior dpdv al calitatii serviciilor castiga foarte bine. Pot expune niste intervale de castig in functie de pregatire:
  • ~ 400 Euro incepatori
  • ~ 600-700 Euro midlevel
  • ~900-1000 Euro midlevel->manager
  • peste 1300-1500 Euro manager->director

Ce i-ai spune copilului tau daca ar vrea sa isi aleaga aceeasi meserie?

L-as incuraja sa faca ce ii place si daca el va simti ca acest domeniu ii satisfice setea de cunoastere, ii deschide mintea, il ajuta in relatiile interpersonale l-as sustine in toate demersurile. Cumva, e mai simplu sa il indrumi pe un drum batatorit, insa cred foarte tare ca nu trebuie "turnat cu pipeta" in urechea lui ca sa aleaga o meserie a parintilor lor. Cine stie in ce directie va fi lumea peste 15 ani cand el va intra in "campul muncii".

Ponturi in meseria ta. Cum sa reusesti sau cum ai reusit tu.

Exista o valoare de baza care cred ca m-a ajutat sa ma definesc ca profesionist: onestitatea. Partenerii de lucru (fie ei furnizori, intermediari sau clienti finali) au simtit asta intotdeauna din partea mea si atunci am cam primit acelasi lucru. Desigur, exista si paduri cu uscaturi, insa nu e general valabil. In mod uzual, cam ce dai, cam aia primesti. Apoi, onestitatea este urmata indeaproape de modestie. Desigur, suntem construiti sa credem despre sine ca suntem cel mai bine pregatiti, insa in mod constant exista loc de mai bine si de mai mult. Sa ai ca mind-set ca din orice situatie poti invata ceva, te ajuta sa ai mintea si mai ales ochii deschisi la ce se intampla in jur. Acumularea de cunostinte devine un bagaj valoros odata cu trecerea anilor si asta modifica nivelul de pregatire corelat cu remuneratiile, ce am explicat mai devreme.
In ceea ce priveste calitatile pe care trebuie sa le aiba un Event Manager as pune pe prima pozitie organizarea. A fi organizat si exigent cu tine, inseamna a te disciplina, a castiga timp si a nu irosi nervi pe situatii penibile in care o mica omisiune se va intoarce impotriva ta, precum zicala "buturuga mica rastoarna carul mare".

Alte articole din campania "Cum e sa fii..." puteti citi aici

Comentarii