10 lucruri de facut cu teenerii de Craciun

Daca pentru copiii mici, Craciunul inseamna magie, minuni si cadouri (multe!) primite de la misteriosul batrnel imbracat in haine rosii, pentru copiii mai mari si adolescenti, Craciunul este despre cadouri (multe si la moda!), vacanta de la scoala (fara teme!) si in general de un timp in care se pot muta de pe un fotoliu pe altul cu telefonul, tableta sau alt dispozitiv digital, fara sa li se atraga prea mult atentia "ca pierd timpul". 

Vremurile cand cel mic sau cea mica plangeau de emotie in bratele Mosului si isi doreau sa ajunga la Polul Nord pentru a-i intalni pe spiridusi au trecut si acum simpla mentionare a spiridusilor sau a scrisorilor catre Mos Craciun ii fac pe adolescenti sa ofteze si sa dea ochii peste cap. Magia Crăciunului poate ca nu mai exista pentru ei, dar asta nu înseamnă că nu puteți adăuga un pic de strălucire în viața lor extrem de plictisitoare și să vă distrați în timpul Sărbătorilor.
Decorati
Deși nu o vor recunoaște niciodată, adolescenții (si de fapt oricare dintre noi) se bucură foarte mult de decorarea casei pentru Crăciun. Dați-le o anumită responsabilitate care îi va menține ocupați și distrați. Nu dati ordine si sfaturi sau cat atat mai mult sarcini dificile sau plictisitoare. Puneti muzica de Crăciun sau lasati-i sa fie DJ  pe perioada cat decorați camerele.
Donati si daruiti
Crăciunul nu este totul despre Smartphone-uri și blugi noi, ci și despre căutarea si ajutorarea celor care sunt mai puțin norocoși decât noi înșine. O modalitate excelentă de a atrage adolescenții în privința celor mai puțin norocosi este sa ii rugati sa va ajute (cautand pe internet evident) sa gasiti familia, copilul sau cauza potrivita pentru care sa faceti o donatie dupa posibilitati. 
Donati haine
Este momentul in care puteti face trei lucruri deodata. Ordine in dulapuri, o fapta buna si sa primiti idei pentru cadourile de Craciun. Deschideti dulapurile împreună și puneti-i sa aleaga hainele vechi care nu le mai plac sau nu le mai vin. Acest lucru ii va tine ocupati câteva ore, vă va oferi și o idee despre ceea ce să puneți pe lista de Crăciun. Apoi impreuna puteti decide unde sa donati aceste haine.

Pregatiti si coaceti dulciuri impreuna
Crăciunul este cel mai bun moment pentru a pregati dulciuri delicioase. Nu suntem niciodată prea bătrâni ca să ne bucuram de ciocolată, iar adolescentul dvs. va fi de acord din toată inima! Planificati o după-amiază impreuna  în bucătărie, lasati-i sa aleaga retete si sa va ajute la pregatirea lor. Internetul este plin de retete mai simple sau mai complicate (in functie de cat de priceput e fiecare), iar rezultatul va fi cu siguranta unul delicios si cu siguranta mai sanatos decat ce se gaseste in magazine.

Targurile de Craciun
Rezervati-va o dupa-amiaza pentru o plimbare in oras. Admirati decoratiunile si luminile din oras, vizitati targul sau targurile de Craciun din orasul dvs. admirati vitrinele magazinelor. Cu siguranta aceasta plimbare va fi pe placul adolescentilor mai ales daca se va incheia cu o gustare traditionala intr-un targ de Craciun.
Colindati!
Incurajatii pe adolescenti sa se adune, chiar la dumneavoastra acasa pentru o sesiune de colindat! Daca vor primi si ceva banuti la sfarsitul prestatiei vor fi cu atat mai bucurosi! Insotiti-i, daca isi doresc sa mearga cu colindul prin vecini! puteti chiar sa colindati si dvs cu ei!

O petrecere de lucru
Deși este posibil ca ideea să nu fie atrăgătoare pentru adolescentul tău de la inceput, odată ce încep să-si invite prietenii apropiati și să creeze decorațiuni, sa manance o pizza si sa asculte muzica, ei vor fi încântați de ideea petrecerii. Este mult mai greu pentru adolescenți (sau copii) să se întâlnească in perioada pregatirilor de Crăciun, astfel că o mica petrecere va fi un eveniment social binevenit pentru majoritatea adolescenților.
Maraton de filme
Petreceti o seara sau daca puteti si mai mult alaturi de adolescentul sau adolescenta dvs si eventual cel/cea mai bun/a prieten/a in fata televizorului, cu popcorn si dulciuri pregatite in avans, si vizionati filme de Craciun. Tematica filmelor o puteti decide impreuna sau daca aveti aceleasi gusturi in materie de filme ii puteti lasa pe adolescenti sa aleaga chiar ei.

Implicati-i
Propuneti-va sa ii implicati cat mai mult pe adolescenti în pregatirle de Crăciun, astfel încât ei să poată experimenta ce este Crăciunul pentru adulți (nu toate activitatile sunt grele sau plictisitoare). Daca au frati sau surori mai mici, ii puteti ruga sa mearga cu cei mici sa il vada pe Mos Craciun (fara sa le strice magia) sau sa ii ajute sa scrie scrisoarea pentru Mosul. Bucuria si nerabdarea copiilor mai mici se va răspândi si la adolescenti, deși probabil ca e nu vor recunoaste acest lucru!

Comentarii